lördag 16 augusti 2008

Tennisbollar i nytt ljus

Vi är i Kapstaden. Här lyckas man göra turism och skapa arbetstillfällen av landets brutala historia. Före detta fångar guidar oss runt i det ökända fängelset på Robben Island. En otroligt vacker ö, med kanske den bästa vyn över Taffelberget. Kalkbrottet på ön var många fångars tunga arbetsplats - men också deras universitet. Fängelset byggde på separata avdelningar, tex ett för namibier, ett för de som inte följde reglerna, ett för politiska ledare, osv osv. Hur lyckades man då kommunicera mellan dessa avdelningar? Det frågar vi Dando, vår guide som fängslades 1985 för att han var medlem i ANC och trotsat passlagarna. Han avtjänade 7 år på ön, ända fram till 1991 då alla politiska fångar släpptes.
- Tennisbollar, svarar han. Som det brittiskt influerade land Sydafrika är, lät man fångarna spela tennis på sina respektive rastgårdar. Genom att göra ett litet håll i bollen och sticka in ett meddelade kunde man sedan av "misstag" skjuta bollen över muren till nästa avdelning. Så höll man på och skickade meddelanden mellan sig utan att fångvaktarna märkte något. Personalen byttes för övrigt ut ofta - så att de inte skulle börja sympatisera med fångarna, det gällde speciellt cencusläsarna.
Tennisbollar i all ära, nyckelfigurerna var annars advokaterna som besökte fångarna och lyckades ta med sig information från Robben Island till fastlandet och världen.ME

Inga kommentarer: