onsdag 13 augusti 2008

Taxidriver

Varje land kan berätta sin historia genom sina taxichaufförer och här åker vi verkligen taxi vart än vi ska. Vi har hittills enbart åkt med män. De flesta möter våldet på gatorna och har blivit rånade och hotade på olika sätt. Igår och idag har jag åkt med samma kille som trots att han råkade illa ut förra veckan var ganska nöjd med sin tillvaro som chaufför-entreprenör. Han körde oss till en journalistinstitut för ett kort möte med Schenaaz Bulbulia som var chef för tidningsdelen. Chaufförerna funkar snarare som eskorter - de gör sig kända som "safe taxis". Till exempel går de med in i byggnader, köper vatten, ringer och förhör sig. 
Vi pratade med en journalist på Mail & Guardian, en av de mer seriösa dagstidningarna. Hon hade jobbat i 30 år - och berättade om den självcensur journalister internaliserade under apartheid - förutom den statliga censuren. Man ställde inga laddade frågor till folk eftersom man visste att de inte skulle våga svara.  Till slut glömde man bort att man skulle ställa kritiska frågor - så nu har man ägnat snart 15 år åt att lära om journalister att ställa frågor. 
Eftermiddagen flöt iväg på The Apartheid Museum. Särskilt utställningen om Stephen Biko var smärtsamt bra. Där fanns också en del som hette Home Affairs - om alla typer av familjer - regnbågsfamiljer, både vad gäller hbt och hudfärg. Tonvikten var dock på hbt - jag visste inte att äktenskap mellan samkönade par var tillåtna här. Det nämns sällan i debatten hemma. Konstitutionsdomstolen slog fast 2006 att man enligt grundlagen inte kan förbjuda same sex-marriage. Däremot, precis som hemma, vill inte de flesta kyrkor förätta vigsel mellan samkönade par. Men civilt vigs de. 
Nu på kvällen har vi åter minglat, i samband med boksläppet Business Unusual - om kvinnligt företagande i södra Afrika. Kvinnor är duktiga entreprenörer här men de syns inte i medierna. En stor undersökning av Världsbanken visar att också män tycker att kvinnor är duktiga företagare - till och med bättre än män på att förhandla. Liberias president Ellen Johnson Sirlief har skrivit förordet. De kvinnliga entreprenörerna i undersökningen hade Oprah som främsta förebild.
Vi har också bytt hotell - för i morgon börjar ett förmöte till Southern African Development Coalition som har toppmöte med statschefer från fredag eller lördag. Ska Mbeki säga att Mugabe får komma eller inte är den stora frågan här. Tipset från min aktivistkollega Hope från Kenya, som också sitter och bloggar vid samma bord i hotellobbyn, är att Mugabe får komma - MBeki kan inte ta ställning emot i sin förhandlarposition.
 I morgon ska man diskutera hur gender och media kan förhandlas in i SADC-protokollet.  Strategi- och taktikmöte alltså. Vi ska vara med och lyssna och lära. 
Vi har fått förfrågningar om att komma till Malawi, Namibia, Botswana, Swaziland - alla tror förstås att en organisation i ett land som Sverige har gott om stålar. Men faktum är att utsikterna för Allt är Möjligt att få finanisering är mycket mindre än var de själva har genom olika bistånds- och utvecklingsorganisationer. I kväll, som var avslutningen på GEMSummit, har många velat bli fotograferade med oss, vi har blivit något av en turistattraktion. /MJ



 

Inga kommentarer: