tisdag 12 augusti 2008

Allvarliga hot mot pressfriheten

Tänk dig att du kan bli arresterad för att din artikel betraktas som för dålig. Det är vad som händer just nu i Zimbabwe.
- I Zimbabwe är det nu extra svårt att arbeta som journalist och vi har gjort flera kampanjer för att stötta de journalister som trakasseras och arresteras, säger Koliwe Nyoni från MISA, Media Institute of Southern Africa. MISA har ett nätverk av advokater i Södra Afrika som arbetar med arresterade och hotade journalister. Ofta drar rättsprocessen ut på tiden. Ett fall har hållit på sedan i februari med en journalist som anklagats för att ha publicerat en falsk nyhet.
- Vi har också publicerat en bok med "I-stories" där journalister själva får berätta hur de trakasserats. I den boken har vi även en student som berättar om hur hon arresterades för att ha tagit en bild.
MISA har ett larmsystem där man går in och stöttar arresterade journaliser på olika sätt. MISA och undersöker om det finns strategier från tidigare fall som kan användas i det aktuella fallet.
- Vi behöver även utbilda journalister i säkerhet, säger Koliwe Nyoni./ME

1 kommentar:

Anonym sa...

Hi Maria
I would likea translation on the artivle on your blog that contains my name. it is really interseting to see that there was so much followup on the summit. Thanks so much. Koliwe Nyoni. My personal email address is khoenyoni@gmail.com