torsdag 21 augusti 2008

Redaktioner mot hiv

Under två intensiva dagar har jag varit i Swaziland med Gender Links hiv/aids/gender ansvarige Dumisani Ghandi och programchefen Judith Mtsewo. Vi besökte tre redaktioner; dagstidningarna Swazi Obeserver och Swaziland Times samt radiostationen Voice of the Church. Samtliga ingår i ett partnerskap med GL och arbetar aktivit mot hiv/aids. Swaziland är om möjligt än värre drabbat än Sydafrika, delvis beroende på polygami. 
Redaktionerna har helt olika approach till hiv/aids. På Swazi Observer redovisade Duminsani Gandhi en läsarundersökning. Läsarna uppfattar att tidningen framförallt skildrar kvinnor som modeller och deltagare i skönhetstävlingar medan män finns i maktpositioner. Man vill veta mer om hiv/aids och alla tillhörande frågor, såsom vård, hälsa, ekonomi, smittvägar, transporter till hälsokliniker. Tidningens ansvariga var helt med på noterna - men den stora frågan är hur man ska kunna skriva om sexualitet i relation till hiv/aids eftersom att tala om sex är tabu. Jag dristade mig till att viska till en av cheferna att det blir bra journalistik av att vädra tabun. Han skrattade förläget. 
På tidningens toaletter fanns dock gratis kondomer, vilket betyder att man erkänner kondomer som prevention. 
På Swaziland Times håller man på att införa en hälsopolicy för alla anställda. Den går bland annat ut på att man erbjuder gratis hiv-test, manlig omskärelse och hälsovård för smittade. Resultaten av testen är företaget inte intresserat av - däremot vill man att de anställda ska sköta om sig om de är smittade. Många på redaktionen har avlidit. 
Jag frågade hur manlig omskärelse minskar risken för att sprida smitta men ingen ville, eller kunde, förklara detta, troligen beroende på att det är tabu att tala om sex. 
Enlig chefredaktören Martin Dlamini rekommenderar läkare omskärelse - men enligt Siphiwe Hlophe, grundaren av Swazis for Positive Living - är det en farlig myt. Enligt henne ses omskärelse som ett slags vaccin, vilket gör att män inte använder kondom. Tydligen finns en viss riskminskning för att bli smittad efter omskärelse, men det innebär inte att risken för att sprida smitta minskar. En konsekvens av tilliten till omskärelse har blivit att kvinnorna betraktas som de främsta smittspridarna. Det är också kvinnorna i familjerna som testas först - när de är gravida - och genom en omvänd logik uppfattas det som om kvinnorna för in smittan i familjerna. 
Voice of the Church har man ytterligare ett problem; kyrkan kan inte uppmuntra kondomanvändning. Därför uppmanas folk i stället till avhållsamhet - vilket inte fungerar. 
Alla redaktionerna var dock eniga om att frågan måste belysas i princip varje dag och att de anställda måste tas omhand på ett vettigt sätt. Situationen är direkt kopplad till genus och jämställdhet - det djävulskt ironiska är att hiv/aids blivit en pådrivande kraft att belysa mäns och kvinnors olika villkor, könsförtrycket och det stigma som finns i samhället. 

Inga kommentarer: