torsdag 21 augusti 2008

Sätt folkets behov främst!

"600 000 lever i extrem fattigdom - Swaziland,  låt oss lägga våra pengar på folkets behov och inte på nyckfulla önskningar"
Så står det på de t-shirts i olika färger som kvinnor hade på sig när de idag marscherade i Swazilands huvudstad Mbabane, i protest mot att åtta av kungens 13 fruar åkt på shoppingresa till Dubai. 
Swaziland har knappa miljonen invånare och kungadömet firar i år 40 år av självständighet från brittiskt styre. Kungen, Mswati III, fyller också 40 år i år. Dubbelt firande alltså - men för vem? Året till ära har kungen köpt 20 nya BMW för att skjutsa runt dignitärer under september då firandet brakar loss på allvar. 
Jag talade med en kvinna som sa att man måste göra sig av med kungen. Hur ska det gå till, undrade jag, kan han avsättas? 
Det enda man kan göra är att skjuta honom, blev svaret. 
Omkring 1 000 personer demonstrerade - och att tröjorna var i olika färger är en liten, men intressant, detalj. Det är tillåtet att demonstrera om man får tillstånd men man måste vara klädd i svart. Men just i år, firandet till ära, har kungen beslutat att man inte behöver ha svarta kläder. 
I en kommentar till The Star sägs att marschen var opatriotisk. Guvernören Jim Gama sa att han aldrig hört talas om kvinnor som protesterar eftersom "varje kvinna måste ha sin makes tillåtelse för en avvikande åsikt." 

Inga kommentarer: