söndag 24 augusti 2008

En mediehelg

På grund av min envetna förkylning har jag försökt vila i helgen, vilket inneburit en del tv-tittade och tidningsläsning. I går kväll kunde jag välja på Die Hard 2 och 3 (4 kommer ikväll), golf, rugby, fotboll och kricket och wrestling samt några märkliga skräckfilmer (exempelvis vit kvinna kommer till spökligt hus med svarta personer som beter sig hotfullt). 
När vi var i Swaziland var ett filmteam med, som dokumenterar Gender Links verksamhet. Filmaren Boris från Tyskland men boende i Joburg sedan 1994 berättade att det som är inne nu är Nollywood, filmer producerade i Nigeria. Tydligen är Nigeria tredje största filmproducent i världen efter Holly- och Bollywood. Filmerna är av dålig teknisk kvalitet men uppskattas i Sydafrika för sina berättelser om så kallat vanligt folks problem, enligt Boris. 
Jag har läst större delen av matiga Mail&Guardian, som ägnar stort utrymme om Zuma-debaclet. Mäktiga organisationer, till exempel COSATU (Congress of South African Trade Unions) och ANCYL (ANC Youth League), verkar för att korruptionsmålet mot honom läggs ned. Man menar att han är oskyldig och att det gått politik i det hela. Å andra sidan resonerar de som är för en rättegång att om han nu är oskyldig är det väl bra att det utreds i en juridisk process.
Kvinnor jag talar med anser att Zumas kvinnosyn är minst lika allvarlig som eventuell korruption. Ett antal kvinnor har anmält honom för våldtäkt men dragit tillbaka anmälningarna efter påtryckningar, sägs det. Kommissionen för jämställdhet har dragits med dålig budget och interna strider - blir Zuma president kan man räkna med att det blir ännu värre. Presidenten utser ministrarna - risken finns att han inte utser kvinnor i någon större omfattning. 
En annan stor nyhet är förstås Samurajmordet. En skolelev högg ihjäl en skolkamrat men ett samuraj-svärd, iklädd en mask liknande heavy metalbandet Slipknots masker. Våldet är utbrett i många skolor. Flera tidningar lyckas skriva om skolvåld utan att nämna omfattningen av våldtäkter av flickor, vilket är en av anledningarna till att flickor får sämre utbildning eftersom de ofta hoppar av efter traumat.   
Men till M&G: s förtjänst får jag säga att de hade en artikel av Colleen Lowe Morna om SADC-protokollet och Gender and Development samt en hel bilaga om International Women's Forum of South Africa
Dessutom fanns en initierad artikel om vaginalträning för att slippa förslappning. 

Inga kommentarer: